,,De stemming op de beurzen sloeg om doordat het vertrouwen op de obligatiemarkten nog altijd zoek is. De rente op de Italiaanse obligaties liep daar op tot boven de 7 procent. De verhoging van de marges om in Italiaanse papier te handelen door LCH.Clearnet zorgt daarbij voor extra verkoopdruk”, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 2,8 procent lager op 295,44 punten. De MidKap-index zakte 2 procent tot 458,66 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tussen 2,1 en 2,8 procent.
Teken
De rente op Italiaanse 10-jarige staatsleningen steeg woensdagochtend tot 7,4 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de invoering van de euro en een duidelijk teken dat het aangekondigde vertrek van premier Silvio Berlusconi de onrust onder investeerders nog niet heeft weggenomen. Handelaren gaven aan dat de Europese Centrale Bank opnieuw Italiaanse obligaties opkoopt om de rente te drukken.
Afhandelingsbedrijf LCH.Clearnet kondigde woensdag aan de marges te verhogen die banken moeten betalen om in Italiaans staatspapier te kunnen handelen. Door de verhoging moeten banken een groter deel van de waarde van hun posities in Italiaanse obligaties in contanten aanhouden als onderpand.
Marges
LCH.Clearnet verhoogde eerder ook al de marges op Ierse en Portugese obligaties. Dit zorgde voor een verdere verkoopdruk op het Ierse en Portugese staatspapier, waardoor de rentes verder opliepen en de beide landen uiteindelijk gered moesten worden.
De Europese bankaandelen behoorden tot de grootste dalers. In de AEX was bank en verzekeraar ING de grootste daler met een min van 8,4 procent. In Frankfurt zakte Deutsche Bank 3,7 procent. In Parijs verloren BNP Paribas en Société Générale 3,8 en 5,3 procent.
Vopak
De beurzen verwerkten ook een stroom aan bedrijfsresultaten, die door de Italiaanse zorgen werden overschaduwd. In MidKap wist tankopslagbedrijf Vopak als enige het hoofd boven water te houden met een winst van 3,6 procent dankzij sterke kwartaalcijfers. Wolters Kluwer zakte in de AEX 1,4 procent, ondanks dat de uitgever in een tussentijds handelsbericht de verwachtingen voor 2011 bevestigde.
De euro stond ook flink onder druk en was 1,3630 dollar waard, tegen 1,3790 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 95,20 dollar per vat en Brentolie werd 1,7 procent goedkoper.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl